Hoe je je hart kunt volgen

Gepubliceerd op 20 september 2021 om 16:16

Wow, er gebeurt weer van alles. Na ruim 7 maanden elke week een blog te hebben geschreven over mijn leven als KOPP (kind van een ouder met psychiatrische problemen), heb ik een keuze gemaakt om te stoppen met elke week  te schrijven, zoals jullie wellicht al opgevallen was.

 

Nu ik een baan heb naast mijn praktijk, heb ik niet voldoende tijd en ruimte in mijn hoofd om te schrijven.

 

Het was een hele stap om deze beslissing te nemen, wel een goede.

 

Ik heb er nu voor gekozen om te schrijven wanneer ik behoefte heb of als de tijd rijp is om een onderwerp aan de orde te stellen. Ik zal waarschijnlijk onregelmatig blogs gaan schrijven en ze zullen niet altijd even lang meer zijn. In eerste instantie had ik met mezelf afgesproken om er 1 per maand te publiceren, maar ook dan leg ik mezelf van alles op. Ik ga dus schrijven als ik er zin in heb.

 

En het voelt goed!

 

 We moeten zoveel van onszelf! We moeten werken. We moeten zorgen, perfect zijn. We moeten af maken wat we begonnen zijn. We moeten zoveel.

 

Moeten, moeten, moeten!

 

Herken je ze? Wat moet jij allemaal van jezelf?

Opleiding tot rouw en verliestherapeut

Ik deed de opleiding voor rouw- en verlies therapie. Door deze opleiding te gaan beginnen durfde ik het aan om te starten met mijn eigen praktijk, nu een jaar geleden. Ik ben de opleiding mede begonnen om in de toekomst mijn cliënten de gelegenheid te geven hun therapie deels vergoed te krijgen, maar toen bleek dat mijn cliënten nu al de therapie deels vergoed krijgen door mijn opleiding transpersoonlijke psychotherapie.

 

Halverwege het jaar kwam ik er steeds meer achter dat de opleiding niet aansluit bij mijn behoeften en mijn kennis.  En het allerbelangrijkste voor mij is dat deze opleiding vooral gericht is op verlies na een overlijden van een dierbaar persoon. 

 

En  mijn praktijk  is gericht  op mensen die rouwen om een vader of moeder die niet in staat was om voor ze te zorgen, die niet onvoorwaardelijk konden lief hebben. Ouders die emotioneel onvolwassen zijn waardoor ze hun kinderen niet konden geven wat ze nodig hadden. Deze kinderen (KOPP) zijn aandacht tekort gekomen. Ze voelen dat zij er niet toe deden, omdat de psychiatrisch zieke ouder op de voorgrond stond en soms in hun volwassen leven nog steeds staat.

 

Dit rouwproces is een heel ander rouwproces dan rouwen om een dierbare persoon die is overleden. Ik kan erover meepraten, ik heb dit rouwproces namelijk zelf doorgemaakt. Als KOPPer verlangde ik heel lang naar een ouder die liefdevol is, die mij aandacht geeft, die onvoorwaardelijk van mij kan houden en er dus voor mij is, welke keuze ik ook maak. Het was een heel rouwproces om te beseffen en te accepteren dat dit niet gebeurd is en nooit zal gaan gebeuren. De psychiatrisch zieke ouder is niet in staat mij dit te geven en ik heb het los gelaten.

En nu heb ik besloten om te stoppen met de opleiding, gewoon omdat het kan! Een vriendin vroeg aan mij: wat zou je het liefste doen? Ik antwoordde: Ik zou het liefste willen stoppen. Haar reactie: waarom doe je dat dan niet?

Tja, waarom niet? Haha. Waarom zou ik nog 5 uur reizen per lesdag, 16 lesdagen volgen, toetsen maken enz, enz, terwijl de opleiding me zoveel moeite en energie kost en deze niet aansluit bij mijn praktijk en ik er dus ook niet voldoende voor terug krijg?

 

Stemmetjes in je hoofd

Waarom doorgaan?

“Omdat het moet, omdat ik er geld voor betaald heb. Zo zonde. Omdat ik geleerd heb om iets af te maken wat ik begonnen ben. Ik moet de opleiding toch afmaken? Ik kan toch niet zomaar stoppen met een opleiding?”

 Moeten, moeten, moeten. Herkennen jullie dit?

Ik besef dat dit klauwen vol energie kost. Ik zou niet weten waarom ik door moet gaan met iets waar mijn hart niet ligt.  Ik moet helemaal niets. Ik heb zelf gekozen voor deze opleiding en kan er zelf voor kiezen weer te stoppen. Is het niet  zonde dan?

Volg je hart

Het antwoord is volmondig nee.  En ik kan je zeggen: dit voelt zo goed! Het geeft me een vrij gevoel.

Hiermee wil ik niet zeggen dat je zomaar met een opleiding moet gaan stoppen als je er even geen zin in hebt. Of als 1 dag niet aansluit. Ik wil hiermee zeggen dat je altijd een keus hebt. Je moet niets. Je bent vrij om een keuze te maken. Ook al voelt dat niet altijd zo.

Ik hoor je al zeggen: maar je moet toch echt soms iets in het leven? Tuurlijk, je hebt geld nodig om rond te komen. De manier waarop je aan geld komt, bepaal jij, daar heb je een keus in. Als je deze keuze gemaakt heb, kan je er achter staan en voelt het niet meer als moeten.

 

Volg je hart.

Het zal je energie geven en doen beseffen dat wat je doet het enige juiste is.

 

Heb je ondersteuning nodig om tot keuzes te komen in je leven?

Of weet je niet wat je precies wilt?

Neem contact op via onderstaande button en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. 

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.