Blogs

Week tegen de kindermishandeling

Het wordt tijd dat er aandacht  komt voor de KOPPers en KOVers. Een KOPP is een (volwassen) kind van een ouder met psychiatrische problemen en een KOV is een (volwassen) kind van een ouder met verslavingsproblematiek.  Geen leuk onderwerp, wel een noodzakelijk onderwerp. Vanaf maandag 14 november tot en met 20 november is het de week tegen de kindermishandeling in Nederland en daarom wil ik extra aandacht vragen voor deze vergeten groep. 

Lees meer »

Gooi het er lekker uit

Vandaag even geen prachtig verhaal over hoe mooi het leven kan zijn. Vandaag sta ik even stil bij alle mensen die alleen zijn, mensen die geen liefdesrelatie hebben maar dit wel zouden willen.  Zoals ikzelf.

Lees meer »

Hoe je uit een toxische relatie kunt stappen

Er was eens een mooie vrouw ( laten we haar Katinka noemen) die op mij afkwam op een festival en zei dat ze me sexy en aantrekkelijk vond dansen. Ik was uiteraard gevleid. We weken die avond niet meer van elkaars zijde en ze heeft de hele avond voor me gezorgd en lieve woorden uitgesproken. Het voelde vertrouwd en intiem, ik voelde me super thuis bij haar. Ik begon haar steeds leuker te vinden. We belandden bij mij thuis. En we leefden nog lang en gelukkig!.......

Lees meer »

Hoe jij je vrij kunt voelen na een beklemmende jeugd

Ik liep met een vriendin te wandelen in een mooi stukje Groningen en ik realiseerde mij dat ik me vrij en gelukkig voelde. En dat is zo heerlijk. Dat vrije gevoel heb ik niet altijd gehad, daarom ben ik mij er ook zo van bewust. En geniet ik er nu dubbel van.

Lees meer »

Hoe je van anderen kunt leren

15 jaar geleden heb ik het contact verbroken met mijn psychiatrisch zieke ouder om mijzelf en mijn gezin te beschermen. Ik kon niet meer tegen de verwijten, niet meer tegen de straffen (het contact met mij verbreken) als ik eigen keuzes maakte. Ik kon niet meer tegen de kilheid en boze blikken.  Een ouder die niet anders kon en ziek is.

Lees meer »

Hoe je van jezelf kunt leren!

Ik moest alles altijd aangaan: mijn angsten, mijn eenzaamheid, mijn boosheid, mijn verdriet,  alles onder ogen zien en voelen. Dit is één van mijn overlevingsstrategieën. Ik mocht er niet voor weglopen, want dan vlucht ik (nou en, denk ik nu).  Mensen zeggen vaak dat het dapper is wat ik doe. Eigenlijk is het voor mij veel dapperder als ik soms iets niet doe. Of niet deel met een ander. Of nee zeg.

Lees meer »

Hoe je je hart kunt volgen

Wow, er gebeurt weer van alles. Na ruim 7 maanden elke week een blog te hebben geschreven over mijn leven als KOPP (kind van een ouder met psychiatrische problemen), heb ik een keuze gemaakt om te stoppen met elke week  te schrijven, zoals jullie wellicht al opgevallen was.

Lees meer »

Hoe je trots op jezelf kunt zijn

Soms verlang ik zo naar liefde en aandacht dat ik genoegen neem met een (steeds terugkerende) scharrel. Een scharrel die niet met mij gezien wil worden, omdat ik “te oud” ben. Een scharrel die langs komt als het hem uitkomt. Een best wel egoïstische man op meerdere fronten.

Lees meer »

Doe de dingen waar je blij van wordt!

Ik ben nu ruim een half jaar bezig met mijn praktijk Levenscoach Marion in het Noorden en sinds februari richt ik mij volledig op volwassen kinderen die opgegroeid zijn met een psychiatrisch zieke ouder (KOPP). Ik ben zelf een KOPP en ben tegen specifieke problemen opgelopen in mijn leven die zijn oorsprong hebben in mijn jeugd met mijn psychiatrisch zieke ouder. Naast mijn ervaringsdeskundigheid heb ik meerdere opleidingen en 25 jaar ervaring in de hulpverlening.

Lees meer »

Hoe je het kind in jezelf kan koesteren

Ken je dat knagende gevoel van niet goed genoeg zijn? Het gevoel te falen. Het gevoel dat je je schuldig voelt omdat je even gas terug neemt of voor jezelf kiest? Het gevoel dat het altijd beter kan? Dat je altijd klaar moet staan voor een ander?  Dat je jezelf veroordeelt om iets wat je wel of juist niet gedaan hebt? En jij jezelf daarvoor straft?

Lees meer »

Hoe je uit liefde voor jezelf leert loslaten

Na mijn scheiding moest ik los komen van de  man waar ik ruim 30 jaar mee samen was, de man waar ik zoveel van heb gehouden. Dat heeft wel een tijdje geduurd. Ik dacht op een gegeven moment dat ik nooit weer zo’n connectie zou hebben met een man en verliefde gevoelens zou krijgen. Maar toen kwam er ruim een jaar geleden een lieve man in mijn leven.

Lees meer »