Lachen is zo gezond!

Gepubliceerd op 7 maart 2021 om 10:16

Op mijn rapport van de lagere school stond steevast bij de algemene opmerkingen zoiets als: Marion doet goed haar best, maar ze lacht en kletst wel veel. Al op jonge leeftijd kreeg ik de boodschap mee dat gezellig zijn, lachen en teveel kletsen niet de beste eigenschappen waren. Zowel op school als thuis. Zoiets als; doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Vooral niet te uitbundig, te vrolijk, te druk en te blij.

Trots op mijn eigen uitbundige lach

Ik lach nogal uitbundig. Sommigen zullen het overdreven vinden, anderen kunnen ervan genieten. Vroeger als kind en puber heb ik, samen met vriendinnen en mijn zus,  heel wat in een deuk gelegen en gelachen om,  tja om wat? Er was een tijd dat doordenken heel grappig was. Soms kwamen we niet meer bij, tranen liepen over onze wangen. We kregen er zelfs pijn in onze buik van. Ik ben een vrolijk mens en lach veel. Tegelijkertijd heb ik ook altijd wel een stemmetje in mijn hoofd gehad die zei: niet te overdreven, niet te luid, niet te opvallend, enz. Dan helpen je kinderen ook niet mee die dan zeggen: Mam, niet zo hard! Hiermee heb ik korte metten gemaakt. Het maakt me niet meer uit wat anderen ervan vinden. Ik lach wanneer ik wil en hoe ik wil. Ik ben Marion met de uitbundige lach en ik ben er trots op. Regelmatig lig ik weer in een deuk en krom van het lachen.

We lachen met z'n allen minder

Ik denk dat niemand mij zal tegen spreken en zal zeggen dat lachen  ongezond is. Toch schijnen we  veel minder te lachen dan vroeger: mensen in de jaren vijftig lachten ongeveer drie keer zoveel als wij nu. Daarbij lachen volwassenen ook veel minder vaak dan kinderen. Alsof we het verleerd zijn. We worden opgeslokt door het dagelijks leven en vergeten te lachen. Ik herken het ook van mezelf. Ik heb een periode in mijn leven gekend waarin ik het heel druk had,  kinderen opvoeden,  zware baan enz, enz. Lachen, echt krom liggen van het lachen schoot er wel bij in. Maar waarom is lachen nou zo gezond? Behalve dat je er blij en vrolijk van word.

4 positieve effecten van lachen

  • Het versterkt je immuunsysteem. Mensen die meer lachen hebben een beter immuunsysteem dan mensen die minder lachen. Door te lachen worden er extra witte bloedcellen aangemaakt. Deze witte bloedcellen ruimen virussen op. Misschien wel het beste medicijn tegen Covid-19. (Geen idee)

 

  • Het vermindert stress. Stress zorgt dat onze bloedvaten nauwer worden. Door te lachen neemt het stresshormoon cortisol af, waardoor de bloedvaten zich weer kunnen verbreden. De kans op een hartaanval zal verminderen omdat dit effect ook op de kransslagader van toepassing is. Door te lachen komen er stoffen in de hersenen vrij zoals, het gelukshormoon endorfine, serotonine en dopamine. Zij hebben een kalmerend en pijnstillend effect en zorgen voor een ontspannen houding en zorgeloos en opgewekt gevoel en dragen ze bij aan een positief effect op het immuunsysteem.

 

  • Het zorgt voor een verbetering van de conditie en betere ontspanning. Tijdens het lachen zal je hartslag omhooggaan. Hierdoor wordt je bloed sneller rondgepompt. Bovendien train je automatisch je buikspieren door te lachen. Misschien heb je weleens buikpijn gevoeld na het lachen, dat zijn je buikspieren die zich hebben moeten aanspannen.

    Je longcapaciteit wordt groter door te lachen en je traint je middenrifspieren, waardoor je ademhaling beter wordt. Na deze lach-inspanning kan je lichaam zich makkelijker ontspannen omdat het lichaam automatisch in een herstelmodus komt.

  • Je wordt knapper door te lachen en zorgt voor verbinding met mensen om je heen. Door veel te lachen train je je gezichtspieren. Bovendien straal je meer wanneer je een glimlach op je gezicht hebt. Dit maakt je aantrekkelijker en zal je zelfvertrouwen geven. Een glimlach op je gezicht zal je toegankelijker maken voor anderen en dat maakt dat je makkelijker verbinding krijgt met de mensen om je heen.

Lachtips

Genoeg redenen om te lachen dus! Maar ja, hoe doe je dat? Lachen, als er misschien wel helemaal niets te lachen valt?

  • Neem je leven wat minder serieus en lach eens om jezelf of om je eigen ‘fouten’.
  • Lach voluit in gezelschap van anderen. Lachen werkt aanstekelijk en samen lachen werkt beter dan alleen. Lach ook met andere mensen mee, waarschijnlijk krijg je samen de slappe lach.
  • Zorg voor mensen om je heen waarmee je kunt lachen of waarvan jij vindt dat ze humor hebben.
  • Train het lachen aan het begin van de dag door een glimlach op je gezicht te zetten, ook al is het geen spontane glimlach. Begin ‘gemaakt’ theatraal te lachen of begin een boosaardig of agressieve lach. Dit is vaak zo lachwekkend dat je waarschijnlijk echt in de lach schiet.

 

Wanneer je dit vaker doet zal je merken dat je steeds makkelijker spontaan gaat lachen. Je zult meer kunnen gaan ontspannen en je gezichtsuitdrukking wordt vriendelijker. Zodra je spontaan kunt lachen is de stap naar een natuurlijke ongeremde lach heel klein. Een lachend mens is een gelukkig mens en gelukkige mensen zijn beduidend minder vaak ziek.

 

Dus: 3 maal daags een shotje  en het leven lacht je tegemoet.

 

Je mag ook een afspraak inplannen voor een gratis inspiratiegesprek t.w.v. €125,00, gaan we samen lachen! En dit is geen grap.

Rating: 4.6 sterren
5 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Angela
3 jaar geleden

Mijn bovenbuuf heeft geklaagd, ze vindt dat ik overlast veroorzaak..Volgens haar schreeuw ik veel (?) En bel midden in de nacht..tja, als ik met mn vriendin in Rotterdam.aan de telefoon zit, vergeten wij de tijd wel eens...Maar ik schreeuw niet, ik praat wel hard en lach luid...Ik ben juist blij dat dat de laatste tijd wat vaker voorkomt....maar dat de bovenbuuf dat als overlast ervaart, pfffff.. Ik heb wel toegezegd er op te letten dat ik niet te laat blijf bellen....maar de rest? Nee.....

marion
3 jaar geleden

Dat is zuur zeg! Ik hoop dat je er uit komt met je bovenbuurvrouw. Misschien kan je haar uitnodigen om lekker mee te lachen!