KOPP-therapie

Per 1 januari 2024 ben ik  gestopt met het geven van individuele therapie vanwege persoonlijke omstandigheden. Op welke wijze ik verder ga weet ik nog niet, maar zal hier zeker melding van maken zodra ik het weet. 

  • Voel je een beklemmend gevoel?

  • En wil jij je weer vrij voelen na een beklemmende jeugd?

  • En te worden wie je diep van binnen bent?

 

 

Dat is mogelijk. Als ervaringsdeskundig therapeut help ik je op jouw weg naar vrijheid. Omdat je leert te voelen wat jij belangrijk vindt in je leven, kom je beter in je vel te zitten en word gelukkiger. Hierdoor ga je je vrij voelen. En er ontstaat ruimte om te groeien en daardoor wordt je (weer) de persoon die je wilt zijn.

 

Een impact op je leven

Misschien weet je al jaren dat je een ouder hebt met psychiatrische problemen, misschien nog maar net. Als volwassen kind van een ouder met een psychiatrische ziekte (KOPP) of verslaving (KOV) heeft de ziekte of het gedrag van je vader of moeder dat daar uit volgt hoogstwaarschijnlijk een grote impact op je leven (gehad). 20 tot 30% van de KOPP of KOV ontwikkelt zelf ook (langdurig) psychische problemen. 

 

 Als KOPP of KOV ben je snel geneigd om jezelf verantwoordelijk te maken voor de ziekte van je ouder. Je loopt vermoedelijk tegen problemen aan in je leven, zoals relatieperikelen en je begrijpt mogelijk niet waarom. Misschien konden je ouders niet goed voor je zorgen, heb je veel zorgtaken overgenomen of heb je niet voldoende liefde of aandacht gekregen omdat zij niet in staat waren jou dit te geven door  hun psychiatrische problemen.

 Dit kan mogelijk een gevoel van onveiligheid, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en/of eenzaamheid geven, waar je je hele leven mogelijk al last van hebt. Veel KOPP-ers voelen zich niet gezien en gehoord en hebben te weinig aandacht gekregen in hun jeugd. 

 

Ik ondersteun je graag om hierin een weg in te vinden. Ook als je een broer, zus of vriend bent van iemand met psychiatrische problemen of een verslaving kun je bij mij terecht en help ik je graag. 

Jij bent niet verantwoordelijk

Soms weet je niet precies hoe de ziekte van je vader of moeder jou heeft gevormd. En hoewel een psychiatrische ziekte of verslaving van je vader of moeder een grote invloed op jou kan hebben, ben jij er niet verantwoordelijk voor. Je bent wel verantwoordelijk voor hoe jij met de situatie omgaat en dat is positief, want dat betekent dat je er invloed op hebt.  De situatie is niet ongedaan te maken, maar we kunnen samen kijken naar het verleden en het heden en toewerken naar acceptatie en een manier vinden om met de situatie om te gaan in het hier en nu. Je leert je eigen grenzen  ontdekken en aan te geven en te voelen wat jouw behoeften zijn, zodat je jouw doelen kan stellen in je leven.

 

Je vrij voelen

Ik ben zelf een KOPP en uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om (professionele) ondersteuning en erkenning te krijgen voor de specifieke problemen waar je als KOPP/ KOV mee te maken kan krijgen, zowel in het contact met de ouder met psychiatrische problemen of verslaving, als in je eigen persoonlijk leven.

 

Er is moed voor nodig om  voor jezelf te kiezen en jezelf te bevrijden van een belaste jeugd. Los komen en vrij worden van al je gedachten, ideeën, verwachtingen, je verleden, frustraties, je hoop, is hard werken; dit doen we samen. Jouw handreiking naar mij is de eerste stap daartoe.  Ik neem de tijd voor jou en jij houdt de regie. Ik oordeel niet, ben begripvol en zorg voor luchtigheid in onze sessies.  Ik bied je een veilige omgeving waarin je de ruimte krijgt jezelf te ontwikkelen en te worden wie je wil zijn en je vrij te voelen.

Jij staat voorop

Het is belangrijk dat jij je op je gemak voelt en daarom is er ook de mogelijkheid om bij je thuis af te spreken voor de gesprekken. Uiteraard  ben je ook welkom in mijn praktijkruimte in Groningen. Er is ook een mogelijkheid voor online begeleiding. De sessies bestaan uit een-op-een gesprekken, waarin we, naast praten met elkaar, gebruik maken van verschillende werkvormen, zoals: tekenen, schilderen, schrijven, ontspanningsoefeningen, geleide visualisaties of verschillende spelvormen. Ook is er de mogelijkheid om samen te wandelen. We kiezen voor een vorm die voor jou op dat moment het meest passend is. 

 

 

 

Reviews

"Met de problemen in mijn leven zocht ik een coach om mee te sparren. Ik had op je site gekeken en zag veel overeenkomsten met het KOPP kind. Na ons kennismakingsgesprek had ik het vertrouwen dat jij mij kon helpen met voelen, bij mezelf blijven en eigen keuzes maken. Nu na de sessies heeft de begeleiding mij geholpen door 2 gerichte oefeningen weer op te pakken. De body scan en gedurende de dag even stil te staan bij mijn ademhaling. Dit heeft mij geholpen om meer stil te staan en bewust te zijn van de emoties die ik voelde. Met mijn kids realiseerde ik me daardoor vaker dat ik geconfronteerd werd met grenzen die overschreden werden. Door dit te realiseren kon ik vaak eerder mijn grenzen aangeven en zo een rustige situatie creëren voor mijzelf en mijn kinderen. Ik kon ook vaak beter luisteren naar wat mijn kinderen vertelden, omdat ik niet in mijn irritatie of boosheid zat. Op het gebied van mijn relatie blijft het op dit moment bij het oefenen van voelen en geen overhaaste beslissingen nemen van mijn kant. De gesprekken met jou en de oefeningen hebben mij daarin rust  gegeven. Ook ben ik steeds meer gaan begrijpen dat ik de levenskeuzes zelf moet maken en dat vind ik gewoon moeilijk omdat ik het zo graag goed wil doen. 

Ook wil ik nog kwijt dat je analyse over mijn vlucht gedachten strategie voor mij ook verhelderend was. Heel erg bedankt daarvoor. Ik was me hier nog niet op dat niveau bewust van. 

Nogmaals dank voor je begeleiding!"

Ruben (niet zijn echte naam) 

 

"Hallo Marion, ik vertrek met goed gevoel over het afscheidsgesprek. Het is een wat eenzame stap maar met een positieve herinnering. Dat laatste vind ik helpend voor bij het terugkijken. Goed te weten dat ik welkom ben voor een eventueel later gesprek. Goed idee op de achtergrond want we kennen elkaar alvast. Ik vond je een open en warm persoon met rake opmerkingen. Voelde soms een klik bij onze gedeelde ervaringen op het gebied van valkuilen en triggers. Als puzzelstukjes uit hetzelfde achterland (het Kopp-gebied) ze pasten in hetzelfde beeld. Ik werd er ook even vrolijk van: hoera! mijn probleem is niet uniek. Ik ben hierin minder eenzaam dan ik dacht. De vonkjes van herkenning gaven extra houvast. Ook om het idee van gedeelde smart denk ik. Die rake matches neem ik ook mee. "

Marcel (niet zijn echte naam)

 

"Marion luistert goed. Ze deelt eigen ervaring wat heel waardevol is. Begrip delen.  En ze komt natuurlijk over, ze is  zichzelf. Spontaan, gezellig en ze heeft een enorme charme om zich heen. Die straalt van haar af. Ergens waar je je veilig voelt en jezelf kunt zijn." 

 Linda

 

Het verschil tussen liefde en Liefde

 

Mensen, levend in de materie,

hebben vaak nog een totaal verkeerd beeld

van wat Liefde eigenlijk is.

Zelfs wanneer wij een liefdedaad stellen

naar onze medemensen, leeft toch meestal

(bewust of onbewust) op de achtergrond

de gedachte: ‘Wat krijg ik ervoor in de plaats?’

Dat is niet de liefde met een grote L.

 

Ook de bedisselende en verstikkende liefde

om alles voor een ander te doen, zichzelf

wegcijferend, maar daardoor juist de ander

zijn/haar vrijheid ontnemend, is niet die Liefde.

 

Van echte Liefde is pas sprake wanneer we

onvoorwaardelijk iets voor een ander

willen betekenen, waarbij we het bij die ander

laten wat hij/zij ermee doet en hem/haar

hierbij de vrijheid schenken om eigen beslissingen

te nemen, zelfs al gaan die regelrecht in

tegen onze eigen wensen voor die persoon.

 

Echt wel iets om even over te bezinnen!

 

Hans Stolp

'Jij bent niet verantwoordelijk voor de ziekte van je vader of moeder'