Een volmaakt onvolmaakte boom

Gepubliceerd op 18 april 2021 om 10:45

 Kijk eens goed naar de eerste 2 foto's ? Wat valt je als eerste op? Dikke kans dat je eerste gedachte was; he een omgevallen boom, een dode ontwortelde boom. Kijk dan nog eens goed en wat zie je nu?

 

Als je in Groningen woont ken je deze boom misschien (weet je waar die staat?). Ik zal je zeggen, ik heb deze boom pas sinds kort ontdekt tijdens een wandeling met een oud- collega en dat terwijl ik al 3 jaar in de stad woon, redelijk vlakbij deze boom!  Mijn eerste gedachte was: ach wat een sneue boom, hij is omgevallen, ontworteld en dood. Niets blijkt minder waar.

Bomen zijn het leven

Ik heb iets met bomen, niet voor niks is mijn logo een goed gewortelde boom. Bomen zijn voor mij het voorbeeld in het leven, zij representeren het leven. Bomen geven zuurstof, stralen kracht uit en kunnen veel wind vangen. Zonder bomen geen leven op aarde. Ze zijn duurzaam, sterk, je kunt er onder schuilen tegen de regen en ze beschermen ons. Een boom geeft me een goed en krachtig gevoel. 

 

Met takken nieuwe wortels maken

Daarom was ik in eerste instantie enigszins treurig toen ik deze boom tegen kwam, maar wat schetste mijn verbazing? Toen ik beter keek en de boom aan het bewonderen was ontdekte ik dat deze boom  zich op geheel eigenwijze verder is gaan ontwikkelen en op een andere manier is gaan wortelen. Hij was zo goed als omgevallen. Je zou zeggen: op sterven na dood. En toch heeft deze boom zijn weg gevonden en leeft. De nieuwe knoppen zitten er weer aan. Deze boom heeft met zijn takken nieuwe wortels gemaakt en heeft zichzelf weer verstevigd. Het ontroerde mij.

 

Ik werd er ook acuut vrolijk en blij van.

 

 

Hoop

Een paar weken later kwam ik weer langs deze boom, dit keer met iemand anders. Ik liep daar met een vrouw die onlangs een dierbare heeft verloren. Het eerste wat ze zei toen ze de boom beter had bekeken; "Deze boom geeft hoop". En laat dat nou net het gevoel zijn wat ik ook had op het moment dat ik deze boom voor het eerst goed bekeek. Ik vind het zo hoopvol dat deze  boom het niet opgegeven heeft en een manier gevonden heeft verder te leven.

Overlevingsdrang

De boom is niet meer zoals die eerst was, rechtovereind met takken opzij. Niks sterk en beschermend meer. Meerdere takken hebben wortel getrokken en ze zijn wortels en takken tegelijk geworden. Waarom ? Geen idee. Misschien om zichzelf te versterken om niet totaal om te vallen. Geen idee hoe en wanneer deze boom omgevallen is. Het doet er ook niet meer toe. De boom heeft kennelijk een manier gevonden om te overleven. Een manier gevonden om te gaan met de beperkingen.

 

Een geluksgevoel

Vandaag kwam ik er weer langs en weet je wat ik voelde? Ik kreeg een geluksgevoel. Ik zal wel een sentimentele dweil zijn. Ach dan maar een sentimentele dweil. Deze boom biedt me troost, geeft me hoop, ik word blij en gelukkig van deze boom. Ik zie de kracht en schoonheid van deze boom met al zijn onvolmaaktheden. Het is goed zoals het is.

 

"Een volmaakt onvolmaakte boom"

Wil je graag mijn blogs ontvangen per mail, stuur een berichtje, via onderstaand formuliertje.

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Karin
3 jaar geleden

De kracht van de natuur zit ook zeker in de mens. Zoals de boom zich weer wortelt zo is de mens in staat meer te overwinnen dan die ooit voor mogelijk zou houden. De drang tot overleven. Denk maar eens aan de mensen die de nazikampen hebben overleefd. De vele kinderen die getraumatiseerd zijn door de oorlog toch nog gelukkig kunnen zijn. Vriendschappen kunnen sluiten en gelukkig kunnen zijn. Ik heb veel van deze kinderen gezien. Zelfs als alles onder je voeten wordt weggerukt bestaat er nog steeds een ongelofelijke kracht. De kracht om niet bij de pakken neer te gaan zitten maar er voor gaan!

Kés
3 jaar geleden

Wat een prachtige boom. Hij heeft z'n schoonheid niet verloren. Is er eigenlijk mooier op geworden omdat hij bijzonder is en afwijkt. Ik snap je gevoel bij deze boom. Wat heb je dat weer prachtig verwoord Marion!

Yvonne
3 jaar geleden

Wat n prachtig verhaal.
Dank voor het delen.
Bomen zijn absoluut uitblinkers in het zoeken naar oplossingen om te overleven.